Uzbekistan zakáže zahraničné vojenské základne na svojom území

02.08.2012 Celý región

Alma-Ata 2. augusta (TASR) - Uzbekistan zakáže zahraničné vojenské základne na svojom území, informovali dnes miestne médiá. Ukončili sa tým dohady, že by krajina mohla umožniť Spojeným štátom znova otvoriť základňu pre operácie v susednom Afganistane.

Viacerí analytici však uviedli, že zákaz by nemusel zabrániť vojenskej spolupráci Uzbekistanu s USA, ktoré by stále mohli využívať uzbecké základne pre operácie špeciálnych jednotiek proti afganskému Talibanu alebo iným regionálnym hrozbám.

Zákaz je súčasťou dokumentu o zahraničnej politike Uzbekistanu, ktorého návrh predložil prezident Islam Karimov a dolná komora parlamentu ho schválila tento týždeň. Ide o prvé takéto stanovenie zahraničnopolitického kurzu bývalej sovietskej republiky. Očakáva sa, že Senát ho potvrdí ešte tento mesiac.

Uzbekistan, prevažne moslimská krajina v strednej Ázii, v roku 2005 nariadil zrušenie americkej leteckej základne z letiska Karši-Chanabad v čase zhoršenia vzťahov s USA a EÚ po potlačení povstania v meste Andižan.

Karimov, ktorý v krajine s 30 miliónmi obyvateľov netoleruje žiaden disent, odvtedy zlepšil vzťahy so Západom, čo vyvolalo dohady, že by mohol povoliť návrat americkej armády do Uzbekistanu.

Dokument prijatý dolnou komorou parlamentu však "neumožňuje umiestnenie zahraničných vojenských základní ani iných zariadení na území" Uzbekistanu, uviedli dnes uzbecké médiá.

Uzbekistan sa podľa správy tiež nezapojí do nijakých vojenských ani politických zoskupení a jeho vojaci nebudú pôsobiť v mierových operáciách v zahraničí.
 

Vyberte región